Téma

Többnejűség

A többnejűséget gyakorló csoportok és egyének Utahban és környékén gyakran összezavarják a felületes megfigyelőt és az ide látogató hírmédiákat. Az Egyesült Államok nyugati részein és Kanadában élő többnejű csoportoknak és szervezeteknek semmilyen kapcsolatuk nincs Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházával, ellentétben annak tényével, hogy időnként félrevezető módon a »mormon« kifejezéssel illetik őket, amely széles körben ismert beceneve az utolsó napi szenteknek.”

Gordon B. Hinckley elnök a következőket mondta a többnejűségről az egyház 1998. októberi általános konferenciáján: „Szeretném határozottan kijelenteni, hogy ennek az egyháznak semmi köze azokhoz, akik többnejűséget gyakorolnak. Ők nem tagjai ennek az egyháznak. Legtöbbjük nem is volt soha. Megszegik a polgári törvényeket. Tudják, hogy megsértik azokat. A törvény büntetésének teszik ki magukat. Az egyház természetesen nem illetékes ezekben az ügyekben.

Ha tagjaink közül bárkiről kiderül, hogy többnejűségben él, akkor az egyház legszigorúbb kivethető büntetéseként kizárják. Ők nemcsak a polgári törvényeket szegik meg szándékosan, hanem ennek az egyháznak a törvényeit is megsértik. Hitünk egyik tantétele kötelez bennünket. Kijelenti: »Hiszünk a királyoknak, elnököknek, uralkodóknak és elöljáróknak való alárendeltségben, a törvény iránti engedelmességben, annak tiszteletében és támogatásában« (Hittételek 1:12).”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.