Sajtóközlemény

Támogatást kapott egy mozgássérülteket segítő neves társadalmi vállalkozás

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat tíz betegemelőt adományozott az Egyenlő Esélyekért Alapítványnak

Az Egyenlő Esélyekért Alapítványt 1989-ben hozta létre Szekeres Erzsébet, aki még fiatal édesanyaként elkötelezte magát amellett, hogy a kihívások ellenére nagyobb önállóságot biztosító körülményeket teremtsen a fogyatékossággal élő fiának. Az alapítvány mára 13 létesítményt üzemeltet országszerte. Ezek a létesítmények több mint 900 fogyatékossággal, illetve halmozott – gyakran fizikai és értelmi – fogyatékossággal élő embernek segítenek. Műhelyfoglalkozásokon, tanácsadáson és egyszerű, fizetett munkavégzésen keresztül segítenek nekik abban, hogy termékenyebb, nagyobb megelégedettséget nyújtó életet éljenek és pénzt keressenek. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szervezetén, az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálaton keresztül támogatta az alapítványt olyan új, korszerű felszerelések beszerzése révén, amelyek segíteni fognak azoknak, akiknek korlátozott a mozgási szabadságuk. „Igen, a lakóink és a betegeink mozgáskorlátozottak. Azonban én úgy vélem, hogy mindenki tud szolgálni és szeretni, ha esélyt kap erre” – jegyezte meg az alapító, Szekeres Erzsébet.

Ezeknek a mozgáskorlátozott embereknek az ellátásával járó napi feladatok gyakran olyan kézi betegemelők használatát igénylik, amelyek segítik a betegek különböző feladatainak végzését és olyan szükségleteik kielégítését, amilyen a fürdés, az eljutás a kerekesszékhez, a munkaállomáshoz vagy éppen az egyszerű pihenő tevékenységekhez. 2021 áprilisában az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat tíz korszerű elektromos betegemelőt vásárolt és adományozott a már erősen javításra szoruló kézi emelők kiváltására az Alapítvány létesítményeiben. Emellett a Szeretetszolgálat már 2020-ban is segített a szervezetnek hűtőgépek és mosógépek vásárlásában a bentlakásos betegek szállására. Az Alapítvány jelenleg 600 egyént foglalkoztat a létesítményeiben, 130-at közülük bentlakásos formában. Az új emelők az Alapítvány munkatársainak is könnyebbséget jelentenek, akiknek korábban egész álló nap kézzel kellett üzemeltetniük az emelőket.

„Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat már korábban is kapcsolatban állt ezzel a rendkívüli hölggyel és a szervezetével, így hát nagy örömmel fogadtuk a lehetőséget, hogy segítsünk neki fejleszteni és bővíteni, amikor arra készült, hogy még több beteget tudjon kiszolgálni” – mondta Mac Richards, a Szeretetszolgálat emberbaráti misszionáriusa.

Az Alapítvány nagy örömmel fogadta az adományt. Ahogy Szekeres Erzsébet fogalmazott: „El sem tudjátok képzelni, mennyire megkönnyítik ezek a korszerű emelők a betegeink mindennapos szükségleteinek kielégítését, akik végtelenül boldogok amiatt, hogy most olyan dolgokat tudnak megtenni, amelyekről soha nem gondolták volna, hogy lehetséges. Ahogy azt mindig is mondom: még a legsúlyosabb fogyatékosságokkal élő ember is tehet valami hasznosat.”

Az Alapítvány által kiszolgált betegek fogyatékosságainak skálája az autizmustól az Asperger-szindrómán át a kisfejűségig és azon túl is terjed, sokan egynél több fizikai vagy mentális kihívással is küzdenek.

Az Alapítvány létesítményei többféle egyszerű fizetett munkát kínálnak, ilyenek több más mellett a varrás, a seprűkészítés, a kerámia, a játékösszerakás, a kirakós készítése, vagy a fémtárgyak újrahasznosítása.

Erzsébet története korábban már megjelent David Bornstein How to Change the World: Social Entrepreneurs and the Power of New Ideas című könyvében is. Erzsébet fia, Tibor, ma már 42 éves. Az orvosok a születésekor azt mondták, hogy nem fog 4 évnél tovább élni.

Összegzésként Erzsébet ennyit mondott még: „A fizikai és értelmi fogyatékossággal élő emberek szeretnének hasznos dolgokat végezni és önellátóbbak lenni. Az Egyenlő Esélyekért Alapítvány létesítményeiben minden betegnek minden egyes nap van valamilyen feladata.” 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.