Sajtóközlemény

Thomas S. Monson elnök 90 éves korában elhunyt

Thomas S. Monson, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnöke MST idő szerint a tegnapi napon, 90 éves korában elhunyt. Monson elnök, aki 2008 februárja óta töltötte be ezt az elhívást, a szolgálat és a jó cselekedetek örökségét hagyja hátra.

Az egyház elnökének halála Salt Lake City-i otthonában, családja körében, 2018. január 2-án 22:01-kor következett be végelgyengülés következtében. Az egyház Tizenkét Apostol Kvóruma várhatóan csak Monson elnök temetése után választja ki hivatalosan az utódját.

 

Az egyház világszerte élő több mint 16 millió tagja számára Monson elnök a Jézus Krisztust követő embert példázta. Miközben élete során fontos vezetői hivatalokban szolgált az egyházban, egyúttal csendben szolgált több ezer embert azok otthonaiban, kórházakban és idősek otthonában. „Soha ne engedjük, hogy egy megoldandó probléma fontosabb legyen egy ember szereteténél” – tanította Monson elnök.

Elnöksége alatt az egyház tagjainak száma 13 millióról több, mint 16 millióra növekedett világszerte, valamint új templomok tucatjait jelentették be és szentelték fel a világ számos pontján. 2012 októberében Monson elnök bejelentette a misszionáriusi szolgálat alsó korhatárának csökkentését, melynek köszönhetően újabb misszionáriusok tízezrei kezdték meg szolgálatukat a világban, emberek millióinak életét változtatva meg ezáltal.

Monson elnök ez egyházi szolgálatnak szentelte életét. Gordon B. Hinckley elnök halálát követően, 2008. február 3-án ő lett Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 16. elnöke. Azt megelőzően az egyház három elnöke alatt is tanácsosként szolgált az Első Elnökségben, több mint 22 éven keresztül.

„Úgy emlékszem, hogy amikor Thomas S. Monson az Első Elnökségbe került, illetőleg amikor ő lett a próféta, akkor zavartalanul, a stílusából és módszereiből egy jottányit sem engedve végezte tovább az egyén felkarolását – mondta egy alkalommal Jeffrey R. Holland elder, a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja. – Egész életén keresztül ez maradt a stílusa és a módszere.”

Thomas S. Monsont 36 évesen, 1963. október 4-én támogatták a Tizenkét Apostol Kvórumának tagjaként, és 1963. október 10-én rendelték el apostolnak. Előtte – 1959 és 1962 között – az egyház Ontario állambeli Torontóban székelő Kanadai Missziójának elnökeként szolgált. Azt megelőzően a Utah állambeli Salt Lake City Temple View Cövek elnökségében, valamint e cövek Hatvanhetedik Egyházközségének püspökeként szolgált.

Thomas S. Monson1927. augusztus 21-én született Salt Lake Cityben, G. Spencer Monson és Gladys Condie Monson gyermekeként. Iskola tanulmányait Salt Lake Cityben végezte, majd 1948-ban summa cum laude minősítéssel diplomázott a Utahi Egyetem üzletvezetési szakán. Dolgozott a Utahi Egyetemen, és tagja lett az intézmény üzleti főiskolája oktatói karának. Később a Brigham Young Egyetemen szerzett MBA-diplomát. 1981-ben a Brigham Young Egyetem a jog tiszteletbeli doktorává avatta Monson elnököt. 1996 júniusában a Salt Lake Community College avatta a bölcsészettudományok díszdoktorává, majd 2007 májusában a Utahi Egyetem adományozta neki az üzleti tudományok díszdoktora címet.

Monson elnök az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeténél szolgált a második világháború vége felé. 1948. október 7-én vette feleségül Frances Beverly Johnsont a Salt Lake templomban. Három gyermekük, nyolc unokájuk és számos dédunokájuk született. Frances Monson 2013. május 20-án hunyt el. Monson elnök később ezt mondta a feleségéről: „Ő volt életem szerelme, legbensőbb bizalmasom és legmeghittebb barátom. Meg sem közelíti érzéseim mélységét, ha azt mondom, hogy hiányzik.”

Monson elnök kiemelkedő szakmai pályafutást tudhatott maga mögött a kiadói- és nyomdaiparban. 1948-ban lépett be a Deseret News laphoz, ahol az újság, illetőleg a Newspaper Agency Corporation reklámrészlegében dolgozott értékesítési megbízottként.Később a Deseret News Press – a nyugati államok egyik legnagyobb kereskedelmi nyomdaipari cége – értékesítési vezetőjévé nevezték ki. Itt idővel vezérigazgató lett, és ebben a beosztásban maradt egészen 1963-ig, a Tizenkettek Kvórumába történt kinevezéséig. Sok éven át szolgált a Deseret News Publishing Co. kiadó igazgatótanácsának elnökeként. Munkája során Monson elnök a Printing Industry of Utah szakmai testület elnöke, illetve a Printing Industries of America igazgatótanácsának tagja volt.

Monson elnök 1969-től kezdődően az Amerikai Cserkész Szövetség Nemzetközi Igazgatási Testületében is szolgált.

Tagja volt továbbá a Utah Association of Sales Executives, a Salt Lake Advertising Club és a Salt Lake Exchange Club szervezeteknek.

Monson elnök éveken át szolgált a Utah State Board of Regents tagjaként, amely szervezet a felsőoktatást irányítja Utah államban. Emellett hivatalt töltött be a Utahi Egyetem Öregdiákjainak Társaságában is.

Monson elnököt 1981-ben felkérte Ronald Reagan elnök, hogy szolgáljon a President’s Task Force for Private Sector Initiatives tagjaként. Ezt a tisztséget 1982 decemberéig töltötte be, a munkacsoport feladatának elvégzéséig.

1966-ban Monson elnököt a Utahi Egyetem Kiemelkedő Öregdiákja Díjjal tüntették ki. Elnyerte továbbá az Amerikai Cserkész Szövetség Ezüst Hód kitüntetését (1971), a szervezet rangos Ezüst Bölény kitüntetését (1978), valamint a nemzetközi cserkészet legmagasabb kitüntetését, a Bronz Farkast (1993). 1997-ben megkapta a Utahi Nemzeti Gárda Minuteman kitüntetését, továbbá a Brigham Young Egyetem Példamutató férfiú díját. 1998-ban feleségével együtt megkapta a Szent József Irgalmas Nővérek Continuum of Caring humanitárius kitüntetését.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.