Kiemelt hír

Új kezdeményezés teremt szorosabb kapcsolatot a nemzedékek között

Az egyik londoni egyházközség a közösségi távolságtartás mellett is erősíti a közösségi kapcsolattartást.

„És íme, azért mondom el nektek ezeket a dolgokat, hogy bölcsességet tanulhassatok; hogy megtanulhassátok, hogy amikor embertársaitok szolgálatában vagytok, akkor is csak Istenetek szolgálatában vagytok.”

A fenti idézet a Mormon könyvéből való (Móziás 2:17), és az utolsó napi szentek gyakran idézik, amikor különböző módokon segítséget nyújtanak a felebarátaiknak. Megállapítható, hogy a Covid19 hatására a segítség iránti igény jelentősen nőtt. Az emberek szerte a világon hatalmas veszteségeket szenvedtek és szenvednek el a járványban, és ez alól Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza hithű tagjai sem kivételek. Az egyik ilyen hatalmas veszteség a társaság, a baráti kapcsolatok elvesztése. A közösségi távolságtartás miatt nem láthatjuk olyan gyakran a barátainkat, a családunkat és a szomszédainkat, ahogyan azelőtt. Ez a fiatalabb és az idősebb egyháztagokra egyaránt káros hatással van.

Angliában a London Britannia Fiatal Felnőttek Egyházközség is megtapasztalta ezt, a válaszuk pedig a Generation Link Project („nemzedékek közti kapocs” projekt) elindítása volt.

Candice MacAllister a Segítőegylet, vagyis az egyház női szervezetének elnöke ebben a londoni egyházközségben. A járvány idején a nőtársaival nekiállt megoldást találni az őket is sújtó általános elszigeteltségre. Így fogalmazott: „London közismerten magányos város, ahol időnként nagyon nehéz emberi kapcsolatokat kialakítani.” Így aztán beszélt a helyi püspökével arról, hogy milyen kihívást jelent fiatal felnőttként kapcsolatot teremteni a különböző nemzedékekkel. A járvány miatt a környéken lakó idősebb nők is magánnyal küszködtek. MacAllister nővér felismerte, hogy leginkább úgy segíthet ezeknek a nőknek, ha virtuális de szoros kapcsolatot teremt köztük és a saját egyházközsége fiatalabb nemzedékei között.

Candice MacAllister
Candice MacAllister
Candice MacAllister - a női szervezet elnöke2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Ennek részeként a Britannia női szervezete kapcsolatba lépett a környéken lakó idősebb nőkkel, és egyszerűen beszélgetni kezdtek. Minden fiatal felnőtt nőt, aki szeretett volna részt venni ebben, felkértek, hogy lépjen kapcsolatba egy idősebb vagy megözvegyült nővel. Telefonhívásokon keresztül mindegyik páros egyre többet tudott meg a másik életéről, és baráti társaságra leltek egy olyan helyzetben, amellyel korábban nem találkoztak.

Martsie Webb volt az egyik ilyen résztvevő. Összeismerkedett Mary Woodsszal és Margaret Canhammel, akik együtt nőttek fel és korábban együtt csatlakoztak az egyházhoz is. A két barátnő a járvány idején is Mary édesanyjával lakott egy házban. Martsie a Generation Link Project keretében összebarátkozott velük, és a férjével együtt – aki az egyházközség vezetője – személyesen is felkereste őket, miután enyhültek a kijárási korlátozások. „Színtiszta örömöt jelentett a szolgálatunk, amikor belegondoltunk abba, hogy mi mindent kaptunk tőlük. Sőt, nem is szívesen nevezem szolgálatnak, amit tettünk, mert valójában mi voltunk az ő krisztusi szeretetük haszonélvezői.”

MaryMargaretDaphne
MaryMargaretDaphne
Mary Woods, Margaret Canham és Daphne Ellender2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Az egyházközség projektje egymástól nagyon eltérő élettapasztalatokkal rendelkező nőket hozott össze, akik aztán jobban megismerték egymást. Egymást szolgálva minden résztvevő egy váratlan és törődő virtuális barátra tett szert. Candice MacAllister így foglalta össze: „Minden, amit csak adni vagy képes, megsokszorozódik. Soha nem tudhatod, milyen sokat fog jelenteni másoknak.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.