Sajtóközlemény

Újszülötteknek nyújtottak különleges ellátást Montenegróban

Jézus Krisztus egyházának önkéntes orvosi csapata biztosított képzést helyi ápolók és orvosok számára

Több mint 65, kismama- és újszülőttgondozással foglalkozó ápoló és orvos bővítette tudását azon az újszülöttellátást oktató kéthetes, ingyenes képzési konferencián Montenegróban, amelyet Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza támogatott, és amelyet egy önkéntes, egészségügyi szakemberekből álló csapat tartott. A résztvevők most már képzettséggel rendelkeznek az újszülöttek eredményesebb ellátására, valamint a légzési problémák felismerésére és kezelésére, amelyek világszerte a csecsemőhalandóság legfőbb okát képezik.

 Éppen akkor, amikor az egyik kórház újszülött osztályán a személyzetet a légzési nehézségekkel küzdő csecsemők kezelésénél alkalmazandó speciális felszerelések használatára képezték ki, egy fiatal anya a szülőszobán ikreknek adott életet, akik pontosan ezekkel a tünetekkel küzdöttek.   

 Dan Woodhead, a csapat légzőszerviterapeuta-oktatója nem számított erre a vészhelyzetre, de az ő irányításával és útmutatásai alapján az osztály főnővére és egy kollégája gyorsan felállította a berendezéseket, így megkezdhették a kezelést mindkét csecsemőnél. „Szükség esetén segédkeztem (szinte alig), ők pedig csodás munkát végeztek – emlékszik vissza Dan. – Amint a (lélegeztetőkészülékek) felkerültek a csecsemőkre, nagyon jól reagáltak a terápiára, amit a személyzetnek is jó volt látni.” Közel 20 ápoló és orvos kísérte „ideges, de izgatott” figyelemmel, ahogyan a személyzet sikeresen alkalmazza az újonnan tanultakat.   

 A képzés pedig a konferencia befejezése után is folytatódik. A résztvevők most további kollégákat képeznek az ország kilenc olyan intézményében, ahol csecsemőket segítenek a világra. Az egyház jelentős mennyiségű eszközt és felszerelést adományozott az ország egészségügyi rendszere számára, hogy hosszú távú és folyamatos támogató felügyeletet biztosítson. Az egyház az UNICEF-fel és az ország egészségügyi minisztériumával karöltve munkálkodik azért, hogy a Képezd az oktatót! nevű programnak tartós hatása legyen.

 „A világ minden országában jelentős javulást tapasztaltak a csecsemőhalandóság és a szövődmények terén, miután ezt a programot bevezették” – mondja Marcia Bennett, aki a férjével, George Bennett nyugalmazott aneszteziológussal együtt a konferencia csoportvezetője volt. A Bennett házaspár már a kezdetektől fogva részese ennek az erőfeszítésnek. 

 Az egyház több mint 20 éve támogatja a Maternal and Newborn Care (MNC) (Kismama- és újszülöttgondozás) projektjeit, és széles körben az MNC-képzés egyik vezető szolgáltatójaként tartják számon a világon. A Bennett házaspár – csupán egyike annak a számos szakképzett, teljes idejű misszionárius házaspárnak, akik orvosi csapatokat vezetnek az egyház számára – több mint 20 országban irányított projekteket, és több ezer ápolót képzett ki.

Bennették túlcsorduló hálával tekintenek vissza a 20 évnyi misszionáriusi szolgálatra. „Az, hogy megadatott ez a nagyszerű lehetőség, hogy segíthetünk megmenteni és jobbá tenni a csecsemők és az anyák életét szerte a világon – mondja Marcia –, életre szóló élmény volt.”    

Hozzátette, hogy a montenegrói utazásra több mint egy évig készültek, és nem valósulhatott volna meg Ida Ferdinandi (UNICEF), valamint Milica Dukic (Montenegró egészségügyi minisztériuma) támogatása és közbenjárása nélkül.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.