Sajtóközlemény

Utolsó napi szentek Európa-szerte segítenek az emberbaráti erőfeszítések irányításában

Magyarországtól kezdve Szlovákián és Csehországon át Izlandig az egyháztagok sietve összefognak, hogy menekülteknek nyújtsanak segítséget.

Az ukrán határvidéken zajló menekültválság igen összetett jelenség, az emberbaráti segítségnyújtási szükségletek pedig sürgetőek és sokrétűek. Amikor a válság ez év február 24-én elkezdődött, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza azonnal kialakított egy keretrendszert az egyháztag menekültek megsegítésére. A hangsúly az azonnali szükségletek kielégítését szolgáló elosztóközpontok létrehozására helyeződött, valamint arra, hogy összekössék a lakóhelyüket elhagyni kényszerült egyéneket és családokat olyan helyi gyülekezetekkel, ahol ideiglenes lakhatást, élelmet, egyéb készleteket, valamint szociális és lelki menedéket találhatnak.

Amikor bárhol csapás vagy katasztrófa sújtja a világot, az egyház gyorsan felméri a misszionáriusok, egyháztagok és barátok szükségleteit. A legtöbb esetben azok döntő többsége, akiknek segítséget nyújtanak, nem tagjai az egyháznak, hanem barátaink és szomszédaink a helyi közösségekben.

A Jólléti és Önellátási Szolgáltatások (WSRS), mely az egyház egyik osztálya, a válság kezdete óta Európa-szerte emberbaráti segítségnyújtási erőfeszítések százaiban vesz részt tevékenyen.

Across Europe Latter01
Across Europe Latter01
Misszionárius önkéntesek ételt szolgálnak fel menekülteknek Lengyelországban2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Across Europe Latter02
Across Europe Latter02
Misszionárius önkéntesek sepregetnek a Tesco menekülteket fogadó központjában2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Helyi egyházi vezetőkkel és egyháztagokkal karöltve az osztály határátkelőkön, elosztóközpontokban és helyi egyházi épületekben koordinálja a segítségnyújtást számos különböző vallású személy részére.

Lengyelországban emberbaráti misszionáriusok támogatnak önkéntes erőfeszítéseket a menekülteket fogadó nagy Tesco központban. Számos fiatal egyházi misszionárius foglalatoskodik ott takarítással, étel felszolgálásával és nyelvi segítségnyújtással. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza egy laptopot adományozott, hogy támogassa az önkéntes koordinátort az önkéntesek adatainak a nyomon követésében, valamint egy mosógépet is, amely segít a felmosórongyok, törölközők és eszközök tisztításának a meggyorsításában.

A közelmúltban két idős misszionárius önkéntes érkezett Szlovákiából Lengyelországba, hogy műszaki képviselőkként hónapokon át segítsék a menekültekkel kapcsolatos erőfeszítéseket. Más civil szervezetekkel egyeztetik a projekteket. Például a Save the Children szervezet negyven, Ukrajnában rekedt árvát szállít egy Lengyelország nyugati részén található új otthonba. Az egyház ágyneművel, vasalókkal és vízforralókkal járult hozzá ehhez a közös erőfeszítéshez. Egy idős önkéntes, aki a lengyel-ukrán határ közelében szolgál, nemrégiben a tevékenységek közötti egyik szünetben észrevette, hogy egy siket házaspár jelnyelven kommunikál az egyik sarokban. Odament hozzájuk, jelbeszéddel üdvözölte őket, mire ők széles mosollyal válaszoltak. A jelnyelv általában eredményes kommunikációt tesz lehetővé az országok között.

Across Europe Latter03
Across Europe Latter03
Idős misszionárius önkéntesek jelnyelven kommunikálnak siket menekültekkel2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Magyarországon az egyház talált egy civil szervezetet, amely egy egész szállodát bérel menekültek számára. Ez a szálloda 62 szobával rövid távú tartózkodásokra akár háromszáz nőt és gyermeket is el tud helyezni. Az egyház segít a szálloda bérleti díjának a fedezésében.

Szlovákiában az egyház a Nadácia Pro Futura szervezettel együttműködve azon dolgozik, hogy bébiételt és tisztasági cikkeket biztosítson azon édesanyáknak, akik kisbabákkal vagy kisgyermekekkel érkeznek a határra. Eddig négyszáz ilyen csomagot adtak át. Az egyház ezenkívül egy új hűtőt, illetve egy fatüzelésű bojlert is vásárolt, és baškovcei menekültközpontoknak adományozta ezeket.

Csehországban két menekültközpontot hozott létre az egyház. Ezek egyike a Prágához közeli Kumóra Akadémián lévő Európai Közösségi Felkarolási Központban található. Ez a létesítmény közel ötven ukrán egyháztag menekültnek biztosít szállást, étkezést és oktatást, akik közül nyolc fő tevékenyen arra készül, hogy az egyház misszionáriusa legyen. Egy másik központ is létrejött, ahol akár 100 egyháztag menekültet is tudnak fogadni, első megállót biztosítva számukra, amikor ideiglenes menedéket keresve megérkeznek. Az élelmet és a szállást ingyenesen biztosítják, a helyi egyháztagok pedig segítenek a menekülteknek beilleszkedni azokban a városokban, ahol gyülekezetek vannak, hogy társas kapcsolatokra, valamint lelki menedékre találjanak.

Across Europe Latter04
Across Europe Latter04
Európai Közösségi Felkarolási Központ a Kumóra Akadémián, Prága közelében2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Across Europe Latter05
Across Europe Latter05
{{Image_05}} - Meleg ételt szolgálnak fel lakóhelyüket elhagyni kényszerült egyéneknek egy csehországi menekültközpontban2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Izland egy apró és távoli ország, de tevékenyen fogad és lát vendégül menekült családokat, köztük egy egyháztag családot, akik az ukrajnai Odessából menekülve érkeztek Izlandra. Az egyház Izlandon pénzügyileg is hozzájárul civil szervezetek azon erőfeszítéseihez, hogy segítsenek az Ukrajnából érkező, lakóhelyüket elhagyni kényszerült egyéneknek. Összességében több mint hatszáz, lakóhelyüket elhagyni kényszerült egyén érkezett Ukrajnából Izlandra, és mindegyiküknek tudtak szállást és munkát biztosítani. Egy reykjaviki áruházban a vevőknek lehetőségük nyílik ötszáz izlandi kronát (mintegy 1300 forintot) hozzáadni a blokkjuk végösszegéhez, menekülteknek szánt adományként.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.