Sajtóközlemény

Videóblogolás és közösségi média – A remény eszközei

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusai általában nyilvános helyeken keresnek embereket, akiket Jézus Krisztusról taníthatnak. Azonban a Covid19 nyomán életbe lépő korlátozások gyökeresen megváltoztatták az üzenetük megosztásának módszereit.

Meisenfelder nővér és Costa nővér, akik az Alpesi Németajkú Misszióban szolgálnak a svájci Baselben, kifejezetten ötletes módszert találtak az evangéliumi ismereteik megosztására. 

„Felhívtak bennünket a misszióirodából, hogy készítsünk videóblogot. Fogalmunk sem volt arról, milyen eredménye lesz. Az iroda kitette a videót a Facebookra, és bumm, azonnal több mint 10 ember lépett velünk kapcsolatba. Elképesztő volt az, hogy az emberek kerestek meg bennünket, és nem fordítva. A WhatsApp segítségével több mint 40 emberrel csevegtünk már. Hatalmas áldás, hogy megoszthatjuk a Jézus Krisztusról és Istenről való bizonyságunkat ezekkel az emberekkel, akikkel nem is találkoztunk személyesen. Remek kapcsolatokat építettünk ki” – meséli Meisenfelder nővér.

Costa nővér példát is említ: „Az egyik lány például arról írt a videón keresztül, hogy mennyire bizonytalan, és mennyire kevésnek érzi magát napjaink világában. Elmondtuk neki, Isten mennyire szereti őt, és milyen értékes az Ő szemében. Megérintették a szívét azok a tantételek, amelyeket Jézus Krisztus evangéliumával kapcsolatosan megosztottunk vele.”

ABB5F48E-C6D2-49C5-9292-796258180571.jpeg
Meisenfelder nővér és Costa nővér© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 A Belgium-Hollandia Misszóban szolgáló Zachariah Qureshi elder elmesélte a történetét, mely egy évvel korábban kezdődött, amikor külföldi ösztöndíjjal Jordániában tanult.

„A barátaimmal megismertünk egy iraki keresztény menekültet, Ronszúnt. Állandóan velünk lógott. Egy alkalommal aztán meghívott minket vacsorára a szüleihez. Bizonyos biztonsági szabályok miatt a programban tanuló diákok számára tilos volt az evangélium megosztása a helyiekkel, függetlenül a vallásuktól.

Idén tavasszal aztán az egyik Svédországban szolgáló misszionárius – akivel a misszionáriusi képzésem során találkoztam – arra kért, osszam meg a bizonyságomat egy Facebook-bejegyzésben. Igen hálás voltam a lehetőségért, írtam is gyorsan egy arab nyelvű bejegyzést. Ronszún szólt hozzá legelőször! Amint »kedveltem« a hozzászólását, felhívott Messengeren. Megkérdezte, hogy vagyok, és mi a helyzet Hollandiában.

Elmondta, hogy mióta utoljára láttuk egymást, Sidney-be költözött, Ausztráliába. Videón keresztül körbevezetett a lakásában, megmutatta az összes képét Jézusról, valamint a fa kereszteket, amelyeket a szomszédja faragott neki. Elkezdtem neki beszélni a Mormon könyvéről, mire megkérdezte, honnan szerezhetne egy példányt.

Hihetetlen, de ismertem is valakit Sydney-ben, aki segíthetett: Runia eldert a missziónkból, akit ideiglenesen felmentettek a koronavírus miatt. Éppen Sydney-ben lakott a szüleivel, akik azon a területen voltak missziós vezetők.

Annyira izgalmas volt látni, ahogyan minden részlet a helyére kerül. Például az első diákok, akik Jordániában találkoztak Ronszúnnal; az arab nyelvű Facebook-bejegyzésem; aztán az, ahogyan Runia elder eljuttathatta neki a Mormon könyvét Sydney-ben. Mindezen körülményeknek köszönhetően a barátomnak immár lehetősége nyílt megismerni Jézus Krisztus evangéliumának visszaállítását. Bizony, még a karantén alatt is hatással lehetünk, akár a lakásunkból is, és megoszthatjuk Jézus Krisztus evangéliumát a barátainkkal közel s távol.”

27C1BD74-B6E3-4B71-8A51-EE83A793E941.png
Qureshi elder© 2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 A Franciaország Párizs Misszióban szolgáló Fearn nővér és Bollard nővér rájött, hogy a karantén egyedülálló lehetőségeket tartogat a szolgálatra, valamint a segítségnyújtásra olyan emberek számára, akik máskülönben közömbösek lettek volna az üzenetük iránt.

„Számtalan új embert találtunk, akiket taníthattunk Jézus Krisztusról – kezdi a beszámolót Bollard nővér. – Az egyikük, Aziz, két évvel ezelőtt találkozott Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházával, és akkor úgy tervezte, megkeresztelkedik. A munkabeosztása miatt azonban nehezen talált időt a misszionáriusokkal való találkozásra.”

Fearn nővér folytatja: „Amikor új embereket kerestünk, akiket taníthatunk, úgy döntöttünk, küldünk egy csoportos üzenetet WhatsAppon. Arra kértük az embereket, hogy üzenjenek, ha hisznek Jézus Krisztusban. Sokan válaszoltak, akikkel aztán egyénileg beszélhettünk. Aziz is köztük volt! Elmondta, hogy »Jézus Krisztusnak hála, jól tudok hajat vágni«, e tehetségének köszönhetően pedig munkát tudott váltani. Most már jobban ráér arra, hogy meghallgassa a visszaállított evangélium üzenetét. Elmondta nekünk, hogy a misszionáriusokkal való utolsó találkozása óta eltelt két évben is olvasta a Mormon könyvét.”

E fiatal misszionáriusok leleményességének köszönhetően sikerült a Covid19 által támasztott számos akadályt legyőzni, a technika segítségével összekapcsolva az új barátokat. Jézus Krisztus evangéliuma reménységet nyújt mindazoknak, akik értelmet keresnek az életükben.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.