Téma

Stíluskalauz – Az egyház neve

Az egyház hivatalos neve Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza. A teljes nevet Joseph Smith kinyilatkoztatás útján kapta Istentől 1838-ban.
  • Első említéskor előnyben részesítjük az egyház teljes nevét: „Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza”.
  • Amennyiben szükséges a név rövidítése, javasoljuk „az egyház” vagy a „Jézus Krisztus egyháza” kifejezések használatát. A „Jézus Krisztus visszaállított egyháza” kifejezés szintén megfelelő és a használata javasolt.
  • Bár a „mormon egyház” kifejezést régóta használják az egyház beceneveként, az nem egy jóváhagyott név, és az egyház ellenzi a használatát. Eképpen, kérjük kerülni az „UNSZ” rövidítés vagy a „mormon” becenév az egyház neve helyettesítéseként való használatát, mint például „mormon egyház”, „UNSZ egyház” vagy „utolsó napi szentek egyháza”.
  • Az egyház tagjaira való utaláskor előnyben részesítjük „Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tagjai” vagy az „utolsó napi szentek” kifejezéseket. Kérjük a „mormon” kifejezés használatának mellőzését.
  • A „mormon” szó használata helyénvaló olyan tulajdonnevekben, mint a Mormon könyve vagy amikor jelzőként szerepel történelmi kifejezésekben, például „Mormon Útvonal”.
  • A „mormonizmus” kifejezés helytelen és használata kerülendő. Amikor azon tan, kultúra és életmód összességére történik utalás, amely egyedülállóan Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházára vonatkozik, a „Jézus Krisztus visszaállított evangéliuma” kifejezés a helyénvaló és előnyben részesített.
  • Amennyiben olyan személyekre vagy szervezetekre történik utalás, amelyek gyakorolják a többnejűséget, szükséges kijelenteni, hogy Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nem áll kapcsolatban többnejűséget gyakorló csoportokkal.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.