Sajtóközlemény

85 éves korában elhunyt Robert D. Hales elder

Robert D. Hales elder, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Tizenkét Apostol Kvórumának tagja a 2017. október 1-jén, idős korából fakadó okok miatt, 85 éves korában (született 1932. augusztus 24-én) elhunyt. Hales eldert 12:15-kor, a családja körében érte a halál.

Robert Dean Hales 1932. augusztus 24-én született New York Cityben. Alapdiplomáját a Utah Egyetemen, mesterdiplomáját pedig a Harvard egyetemen szerezte vállalati gazdálkodási szakon. Az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél teljesített katonai szolgálatot vadászpilótaként.  Felesége Mary Crandall, akivel két fiuk van.

Hales eldert 1994. április 2-án támogatták a Tizenkét Apostol Kvórumának tagjaként. Ezt megelőzően 1975. április 4-én hívták el Általános felhatalmazottnak. Általános felhatalmazottként először a Tizenkét Apostol Kvórumának segédeként szolgált, majd később a Hetvenek Első Kvórumának tagjaként. 1985-től egészen 1994-ig, a Tizenkét Apostol Kvórumába szóló elhívásáig szolgált az egyház elnöklő püspökeként

„A bizonysága szerint élt – mondta róla Henry B. Eyring elnök, az Első Elnökség tagja. – Ismerte Istent. Ismerte és szerette a Szabadítót. És úgy viselkedett, mintha Isten itt lenne a közelben, hiszen Mennyei Atyánk közel is van.”

Az apostoli elhívás azt jelenti, hogy „Jézus Krisztus különleges tanújának” kell lenni az egész világon. Hales elder ezt tanította: „Ha lesz hitünk a Szabadítónkban, akkor átsegít bennünket a megpróbáltatásainkon és gyötrelmeinken, és akkorképesek leszünk mindvégig kitartani és a halandó próbaidőnk után visszatérni a színe elé. Ő él, és ismer és szeret mindannyiunkat. Ő mindenek felett akar megáldani bennünket, ha Őhozzá térünk.”

Hales elder az általános felhatalmazotti elhívását megelőzően számos gyülekezetet felügyelő térségi képviselőként szolgált 5 éven keresztül.  Ezen kívül szolgált még gyülekezeti elnökként, püspökként (háromszor), főtanácstagként és cövekelnöki tanácsosként, mely pozíciók kivétel nélkül mind laikus (nem fizetett), de nagyon fontos papsági feladatok. Az 1970-es évek végén misszóelnökként szolgált az Angliai London Misszióban, majd első tanácsosként a Vasárnapi Iskola általános elnökségében.

 

„Hales elder az emberek építője – mondta Eyring elnök. – Hosszú éveken keresztül segített csendesen az embereknek. Amikor tudomására jutott, hogy valaki szükséget szenved, azonnal intézkedett.”

Teljes idejű egyházi szolgálatra szólító elhívása előtt Hales elder ragyogó üzleti karriert futott be, három jelentős vállalatnál szolgált vezetői tisztségekben. Eyring elnök Hales eldert rendkívüli üzletembernek tartotta, aki „érzékeny” és lojális volt, és akinek nagy tehetsége volt ahhoz, hogy „olvasni tudjon az emberekben”.  

Hales elder búcsúztató szertartása 2017. október 6-án, pénteken 11 órakor lesz a Salt Lake City-i Templom téren álló Tabernákulumban. A szertartást közvetíti majd a Mormon Channel Youtube csatornája, valamint az lds.org és a mormonnewsroom.org is. A temetés a Bountiful Memorial Temetőben lesz, a utahi Bountifulban, szűk családi körben. A részvétnyílvánításokat kérjük Hales elder Facebook oldalán tegyék meg, vagy emailben a condolences@ldschurch.org címen.

Egyelőre még nem született arra vonatkozó döntés, hogy mikor kerül sor a Tizenkét Apostol Kvórumában létrejött üresedés betöltésére.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.