Sajtóközlemény

Az Első Elnökség és a 70. életévüket betöltött apostolok megkapták a Covid19-vakcinát

Az egyház 117 millió ember védőoltással való ellátását támogatta 2002 óta

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nyolc időskorú vezetője kapta meg a Covid19-vakcina első adagját 2021. január 19-én délelőtt Salt Lake Cityben. Ezek a vezetők jogosultak a védőoltásra Utah-ban, mivel már betöltötték a 70. életévüket. Az egészségügyi dolgozóknak, a készenlétieknek és egyéb kiemelt csoportba tartozó személyeknek már lehetősége adódott az oltakozásra az elmúlt hetekben.

A beoltottak között van az Első Elnökség mindhárom tagja, a Tizenkét Apostol Kvórumának öt tagja, illetve a legtöbbjük felesége is: Russell M. Nelson elnök és felesége, Wendy; Dallin H. Oaks elnök és felesége, Kristen; Henry B. Eyring elnök; M. Russell Ballard elnök; Jeffrey R. Holland elder és felesége, Patricia; Dieter F. Uchtdorf elder és felesége, Harriet; Quentin L. Cook elder és felesége, Mary; D. Todd Christofferson elder és felesége, Kathy.

     Az Első Elnökség nyilatkozata az oltásokról

Az Első Elnökség a következő nyilatkozatot tette közzé a védőoltások, illetve a megelőzhető betegségekkel szembeni immunizáció fontosságáról:

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nemzedékek óta szavakban és tettekben is kiáll a védőoltások mellett. Emberbaráti erőfeszítéseink fontos elemeként az egyház világszerte finanszírozott, juttatott el és adott be életmentő védőoltásokat. A védőoltások segítettek megfékezni és felszámolni olyan szörnyű fertőző betegségeket, mint a járványos gyermekbénulás, a torokgyík, a tetanusz, a fekete himlő és a kanyaró. Az egészség és az élet megóvását elősegítő védőoltások beadását hozzáértő egészségügyi szakemberek végzik.

A mostani járvány globális terjedésével az egyház azonnal lemondta a gyűléseit, bezárta a templomait, és korlátozta egyéb tevékenységeit azon vágyunkból fakadóan, hogy jó világpolgárokként megtegyük a mi részünket a világjárvány elleni küzdelemben.

A Covid19-védőoltások – amelyekért oly sokan dolgoztak, imádkoztak és böjtöltek – fejlesztés alatt állnak, néhányuk pedig már el is érhető. A helyi egészségügyi hatóságok irányelveinek megfelelően a védőoltásokban először az egészségügyi dolgozók, a készenlétiek és egyéb kiemelt csoportba tartozó személyek részesültek. Korukból adódóan már az egyház 70 év feletti időskorú vezetői is sorra kerülhetnek, akik örömmel veszik a lehetőséget az oltakozásra.

Amikor már rendelkezésre állnak a megfelelő lehetőségek, az egyház arra buzdítja a tagjait, alkalmazottait és misszionáriusait, hogy legyenek jó világpolgárok és segítsenek a járvány visszaszorításában azáltal, hogy az oltás segítségével óvják önmagukat és másokat. Az oltakozással kapcsolatos döntés meghozatala az egyének felelőssége. Ezen döntésükben azt javasoljuk, hogy ahol csak lehetséges, konzultáljanak egy hozzáértő egészségügyi szakemberrel a személyes körülményeiket és szükségleteiket illetően.

       A védőoltások támogatása nagy múltra tekint vissza az egyházban

Jézus Krisztus egyháza évtizedek óta elismeri a védőoltások és az immunizáció fontosságát. 1978-ban az Első Elnökség ezt mondta: „Arra buzdítjuk Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tagjait, hogy védőoltások révén védjék meg a gyermekeiket.”

2002 óta emberbaráti szervezetén, az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálaton keresztül az egyház 168 projektet segített finanszírozni 46 országban, így megáldva 116 819 870 ember életét. Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat pénzbeli támogatást nyújt élvonalbeli globális immunizációs partnereinek, akik beszereznek és kiszállítanak védőoltásokat, szemmel tartanak betegségeket, járványkitörésekre reagálnak, egészségügyi dolgozókat képeznek, illetve betegségek felszámolására és megsemmisítésére irányuló programok fejlesztésén dolgoznak. Ennek eredménye több beoltott gyermek, illetve kevesebb haláleset olyan betegségek kapcsán, mint a fekete himlő, a rubeola, az anyasági és újszülöttkori tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a súlyos hasmenés, a tüdőgyulladás és a sárgaláz.

A közelmúlt említésre érdemes sikertörténetei között szerepel különféle betegségek teljes felszámolása Afrika-szerte. 2019-ben az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat és partnerei – például az UNICEF USA és a Kiwanis International – segítettek felszámolni az anyasági és újszülöttkori tetanuszt Csádban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A tavalyi év végén az UNICEF-nek és a partnereinek – többek között az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálatnak – köszönhetően teljes mértékben sikerült felszámolni a járványos gyermekbénulás vad vírusát Afrikában. A 2019-ben Csádban kirobbant fekete himlő járványra reagálva az UNICEF és partnerei egy hét alatt 653 535 hat hónapos és 9 éves kor közötti gyermek beoltásában segédkeztek.

„Hálás vagyok, hogy sorra kerültünk, és megkaphattuk az oltást – mondta Oaks elnök. – Nagyon reméljük, hogy a népesség általános beoltása segíteni fog felülkerekednünk ezen a szörnyű járványon. Reményt ad, mint a fény az alagút végén. Megkönnyebbülést érzünk, továbbá nagyrabecsülést azok iránt, akik részt vettek a védőoltás kifejlesztésében, illetve azok iránt, akik általánosan elérhetővé tették azt egy észszerű rangsorolási rendszer alapján.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.