Téma

Egészségmegőrzés

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjairól köztudott, hogy egészséges életet élnek. Először Joseph Smith elnök írt az egyház számára egészségügyi tervet 1833-ban, és ezt Istentől érkező kinyilatkoztatásként tárta az akkori egyháztagok elé. Ma az utolsó napi szentek „a Bölcsesség szavaként” (Tan és a szövetségek 89) utalnak ezekre az egészségügyi irányelvekre.

Az egészségügyi szabályok a következőket tiltják: alkoholtartalmú italok, dohányzás vagy dohánylevél rágása, és „forró italok” – amelyek alatt kifejezetten a teát és a kávét értjük. Konkrétan javasolják az „erőt adó gyógynövény[ek]”, valamint a gyümölcsök és a gabonák fogyasztását. A húst „mértékkel” kell fogyasztani. Az egyház értelmezése szerint a gyógyszerek – legyenek ezek illegálisak, legálisak, receptre írtak vagy akár ellenőrzés alatt szedettek – helytelen használata is megszegi az egészségügyi szabályokat.

„A több mint száz éves egészségügyi szabályok pontosan azokat a javaslatokat tükrözik, amelyeket ma tesznek a tudományos világban egészségi állapotunk javítása és fenntartása érdekében” – mondja Ted Adams Ph.D., az UNSZ Kórház Egészségmegőrző Intézetének programigazgatója Salt Lake Cityben.

Egy 14 éven át futó UCLA felmérés, amelyet 1997-ben zártak le, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 10 000 tagjának elhalálozási mutatóját és egészségügyi szokásait követte nyomon. Konkrét felfedezések: az egészségügyi szabályokat betartó egyháztagok között mérték az Egyesült Államokban legalacsonyabbnak számító rákos és keringési megbetegedési arányt – körülbelül felét az általános népességhez viszonyítva. A tanulmány azt is jelezte, hogy a szabályok szerint élő egyháztagok várható élettartama 8-11 évvel hosszabb az Egyesült Államok fehér lakosságának általánosan várható élettartamánál.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.