Sajtóközlemény

Elkezdődött az új Mormon könyve filmek forgatása

A Mormon könyve történetei egy új élőszereplős sorozatban kelnek életre, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza készít. A forgatási munkálatok már el is kezdődtek Utah-ban, és a befejezés várhatóan hat évet fog igénybe venni.

A felvételek júniusban kezdődtek mormon színészek, hat rendező, valamint 75 stábtag és műszaki szakember részvételével az egyház „Jeruzsálem” forgatási helyszínén, a közép-utah-i Goshen település közelében. Az idei forgatás 35 napig fog tartani, melynek nagyobb része még július végéig lezajlik.

Az egyház vezetői azt remélik, hogy a leendő Mormon könyve látványkönyvtár közelebb fogja hozni az embereket Istenhez  és Jézus Krisztushoz, segít majd nekik megérteni az e szentíráskötetben tanított tanokat, valamint arra fogja inspirálni őket, hogy jobb életet éljenek.

 

„[A rövidfilmek] lehetőséget fognak nyújtani [a nézőknek], hogy többet megtudjanak Krisztusról és érezzék Isten szeretetét, miközben azonosulnak a szereplőkkel, beleképzelik magukat a történetekbe, és megérzik e sugalmazott könyv tanának és tanításainak hatalmát” – fejti ki Reyna I. Aburto nőtestvér, második tanácsos a Segítőegylet általános elnökségében, aki egyúttal a projekt irányító testületének is tagja.

"A Mormon könyve valóban egy másik tanúbizonyság Jézus Krisztusról, tehát teljes mértékben a hitünk és vallásunk középpontja, sőt: záróköve” – mondja Christoffel Golden elder a Hetvenektől, a Papsági és Családi Osztály ügyvezető igazgatója.

„Ez soha nem helyettesítheti a Mormon könyve olvasását – szögezi le Blair Treu, az első két rész rendezője. – Igen, szeretnénk, hogy ezek [a filmek] szórakoztatóak legyenek. Szeretnénk, ha magukkal ragadnák a nézőt. Ám a fő célkitűzésünk mégsem ez. Igyekszünk egy nagyon fontos történetet átadni, amelyben mindannyiunk által ismert és szeretett ikonikus szereplők vannak, és ezt oly módon próbáljuk megtenni, hogy az megfogja az embereket.”

A Hetvenek tagja, Kim B. Clark elder szerint a sorozat „elkészítése, a rendezés, a színészi játék – minden olyan lesz, hogy reményeink szerint a filmek a könyvhöz fogják vonzani az embereket, hogy részletesebben olvassanak arról, amit láttak.”

„Ez a projekt tényleg életre kelti a szentírásokat! – állítja Aaron Merrell producer. – Ezek az események valódi emberekkel történtek meg. Valódi nehéz időszakokban, valódi kihívásokban, valódi élményekben volt részük. Egyszerűen fantasztikus, ahogy láthatjuk az egészet megvalósulni, hogy a stáb ilyen keményen dolgozik, és hogy a szereplők ennyire jól játszanak. Rengeteg szenvedély és szeretet övezi a projektet.”

A Mormon könyve rövidfilmek férfiakból, nőkből és gyerekekből álló szereplőgárdája igen vegyes. „Ezek érzelemteli élmények. Nem pusztán egy betanult szöveget felmondó emberek vagyunk – fejti ki Rick Macy színész, aki a családját Jeruzsálemből kivezető ősi Lehi prófétát alakítja. – Mostanra sokkal többet megtudtam Lehiről; korábban mindig valahogy természetesnek vettem őt, de mostanra talán az egyik legkedveltebb prófétám lett amiatt, amin keresztül kellett mennie. Emberként érdekel.”

A Mormon könyve egyik kiemelkedő alakját – Lehi fiát, Nefit – alakító Jackson Vanderwerkennek ez az első filmes szerepe. „Olyan, mintha átélhetnéd valakinek az életét, akiről már sokat olvastál.”

A Nefi feleségét megformáló Tatum Chiniquy pedig a következőket mondja: „Valami olyat hozunk létre, ami oly sok ember számára annyira különleges, és amiről már kislány korom óta olvasok; most pedig életre kelthetem, valóságossá és átélhetővé tehetem. […] Remélem, hogy az emberek képesek lesznek majd tanulni ettől a családtól.”

Aburto nőtestvér még hozzáteszi: „Ez a projekt segíteni fog abban, hogy napjaink asszonyai is meglássák magukat ezekben a történetekben, ahol a nők és a férfiak együtt tanácskoznak és dolgoznak a megpróbáltatások és a személyes hitbéli utazások során.”

A főbb szerepeken kívül a 2017-es forgatásokon részt vesz még 150 statiszta, öt teve, négy szamár, továbbá kecskék, juhok és lovak. A producerek eredeti kellékeket és díszletelemeket is hozattak a világ különböző részeiből, hogy valósághűvé tegyék a díszleteket. A castingről további részletek találhatók itt.

„Nincs benne semmi pompa – állítja Becky Swasey, aki a helyszínen ügyel a színészek frizurájára és sminkjére a forgatások során. – Forróság van, meg kígyók és skorpiók, meg leégés és szél, és semmi árnyék, de akkor is bámulatos.”

A tervek szerint az első Mormon könyve rövidfilmek 2018 őszén lesznek láthatóak. A projekt egyes részeit Észak-Amerika különböző helyszínein fogják forgatni. Az elkészült filmek a Mormon könyve fejezeteinek mintegy 60 százalékát fedik majd le.

Az új Mormon könyve rövidfilmek hasonlatosak lesznek a 2016-ban elkészült The Life of Jesus Christ Bible Videos [Jézus Krisztus élete bibliai rövidfilmek] sorozathoz. Végleges állapotában a Mormon könyve látványkönyvtár 180 darab, egyenként 3-5 perces filmrészletet, és még mintegy 60 darab, egyenként 10-20 perces filmrészletet fog tartalmazni. A producerek ügyelnek arra, hogy a forgatókönyv a lehető legszorosabban igazodjon a Mormon könyve szentírásszövegéhez, de a könyvbéli történetek könnyebb elmesélése érdekében néhány további párbeszéd is került bele.

A Mormon könyve filmsorozatot angolul forgatják, de később más nyelveken is elérhető lesz.

A rövidfilmek megtekinthetőek lesznek többek között egy új YouTube-csatornán (Book of Mormon Videos), az LDS.org oldalon, a Mormon Channel felületein, továbbá a már meglévő Mormon könyve és Evangéliumi könyvtár alkalmazásokon keresztül az egyházi tanórákhoz, a misszionáriusi munkához és az egyháztag családok otthoni filmnézéséhez. Kérésre a filmanyag és a nagy felbontású képek nem kereskedelmi célú felhasználásra is rendelkezésre bocsáthatóak lesznek.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.