Téma

FamilySearch honlap

A FamilySearch.org a világ egyik legnépszerűbb genealógiai forrásanyaga. A honlapot Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza szponzorálja, nyilvános és ingyenesen rendelkezésre áll. 1999 májusában indult, és azóta több mint 150 millió ember látogatott el a FamilySearch.org–ra, hogy ismereteket szerezzen az őseiről.

Online feljegyzések
A FamilySearch.org látogatói több mint egymilliárd digitális kép és feljegyzés-index között válogathatnak, a világ minden részéről. E feljegyzések között vannak kormányzati és egyházi feljegyzések; születési-, házassági- és elhalálozási anyakönyvek; népszámlálási adatok; örökösödési végzések, földhivatali feljegyzések, katonai behívók; stb. Hetente új feljegyzések millióit teszik közzé.

A FamilySearch honlapján található feljegyzések nagy része indexelve van, ezért könnyebb keresni bennük. Az indexelést önkéntesek végzik. Jelenleg több mint 125 000 tevékeny indexelő van világszerte, akik naponta összesen mintegy egymillió névvel végeznek. Életkorától, vallásától vagy műszaki hátterétől függetlenül bárki segíthet ebben az erőfeszítésben; csak számítógépre és internetkapcsolatra van szüksége. Az ingyenes online alkalmazás hét nyelven áll rendelkezésre.

Kutatási segédlet
A FamilySearch.org számos forrásanyagot jelenít meg, amely segít az embereknek megtudni, hogyan térképezzék fel a családtörténetüket. A FamilySearch Wiki például családtörténeti kutatók számára létrehozott interaktív online enciklopédia. A honlapon vannak kutatási segédletek, kalauzok, és FamilySearch szakértőktől kapott tanácsok, de olyan felület is, ahol bárki elmondhatja azt, amit a genealógiáról tud. Az oldal látogatói kereshetnek földrajzi hely vagy téma szerint, és tippeket, valamint hasznos információkat kapnak saját családfájuk felépítéséhez.

A FamilySearch fórumokban online kutatási kérdések tehetők fel, és a FamilySearch személyzete, illetve a genealógiai közösség tagjai segítenek megválaszolni azokat.

A FamilySearch honlap ingyenes online tanfolyamokat is kínál, amelyek az otthon kényelméből bármikor elvégezhetők.

A tanfolyamok hossza és formátuma témánként változik, de általában van benne az előadótól származó rövidfilm, PowerPoint előadás, és órai emlékeztető. A legtöbb tanfolyamot a híres Családtörténeti Könyvtár szakemberei tanítják Salt Lake Cityből, de a FamilySearch olyan genealógusokkal és szervezetekkel is partneri kapcsolatot alakított ki, mint a Midwest Genealogy Center (Középnyugati Genealógiai Központ) a Missouri állambeli Independence-ben.

Rövid tények
Néhány rövid tény a FamilySearch.org–ról:

  • Nevek száma a kutatható adatbázisokban: több mint 1 milliárd
  • Találatok száma naponta: több mint 10 millió
  • Látogatók száma havonta: több mint 3 millió
  • Megtekintett oldalak száma naponta: több mint 1 millió
  • Regisztrált felhasználók száma: több mint 1 millió
  • Találatok száma a kezdetektől: több mint 15 milliárd
  • Látogatók száma a kezdetektől: több mint 150 millió

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.