Sajtóközlemény

Fontos a világvallások közti párbeszéd és jobb megértés egy mormon egyházi vezető szerint

Klebingat elder a világvallások és hagyományos vallások vezetőinek ötödik értekezletén beszélt erről.

Ahhoz, hogy megvalósuljon a világban a béke, a biztonság és az összhang, „muszáj komolyan gondolnunk azt, amit mondunk. Őszintén kell foglalkoztasson bennünket a többiek jólléte, valamint az egymás iránti jó szándék.” 
Ez volt Jörg Klebingat elder üzenete, melyet az ötödszörre megrendezett Világvallások és Hagyományos Vallások Vezetőinek Kongresszusa résztvevőihez intézett a kazahsztáni Asztanában, 2015. június 11-én. Klebingat elder, aki Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházában a Hetvenek Első Kvórumának, illetőleg az Európa Keleti Terület elnökségének is tagja, már a második az egyház vezetői közül, aki beszédet mondott ezen a három évente megtartott globális vallási konferencián. 2009-ben a most is Klebingat elderrel tartó Paul B. Pieper elder, a Hetvenek tagja beszélt a kongresszuson.

Az idei rendezvényen részt vett többek között Nurszultan Nazarbajev kazah, Sauli Niinistö finn és Mulatu Tesome etióp elnök, Pan Gimun ENSZ-főtitkár, II. Abdullah jordán király, valamint a kereszténység, az iszlám, a judaizmus, a buddhizmus, a taoizmus, a hinduizmus, a sintóizmus és a zoroasztrianizmus különböző képviselői, továbbá több civil szervezet is – összesen mintegy 80 küldöttség 42 ország képviseletében.

Ferenc pápát Jean-Louis Pierre Tauran francia bíboros, a Római Kúria keretén belül működő Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke képviselte.
A kongresszus 2015-ös témája a világ vallási vezetői közötti olyan párbeszéd, kölcsönös tisztelet és megértés volt, amely békéhez, biztonsághoz és összhanghoz vezethet.
Klebingat elder kijelentette, hogy az egyház saját korai időszakában átélt üldöztetés és kirekesztés miatt a tagjai fokozott figyelemmel fordulnak a megbántottak, félreértettek és megalázottak felé.
„Ahol [az utolsó napok szentjeiként] többséget alkotunk, elszántan igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy befogadóak és nyitottak legyünk a más valláson lévők felé – közölte Klebingat elder. – Ahol kisebbséget alkotunk, ugyanilyen előzékeny hozzáállást szeretnénk a mi irányunkban is tapasztalni.”
Elmondta továbbá, hogy a béke, a biztonság és az összhang abból is fakadhat, ha egyszerűen megpróbáljuk jobban megismerni egymást.
„Arra szólítom fel mindannyiunkat, hogy továbbra is tanuljunk egymástól, értsük meg egymás tanait és hitelveit, fedezzük fel különböző vallási meggyőződéseink mélységeit és jelentését – mondta Klebingat elder. – Az igazi tudás a pontos tájékozódáson alapul, és segíthet eloszlatni a félelmet.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.