Sajtóközlemény

Mormon vezető is meghívást kapott az Európai Bizottságtól a vallási vezetőkkel tartott magas szintű megbeszélésre

Patrick Kearon elder, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Európa Terület elnökségnek tagja, 14 keresztény, muzulmán, zsidó, buddhista és hindu vallási vezető társaságában azokat a kihívásokat vitatja meg, amelyeket a növekvő antiszemitizmus és muzulmángyűlölet jelent az európai társadalmak számára.

Az idei magas szintű találkozó házigazdája Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke volt, Antonio Tajani, az Európai Parlament alelnökének társelnöklete mellett.

A vita során Kearon elder kihangsúlyozta annak fontosságát

Az eszmecsere során a vallási vezetők kifejtették a radikalizálódás és kirekesztés kezelését illető nézeteiket és javaslataikat. Kearon elder kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy a fiatalok „célt és jövőképet” kapjanak. Azt mondta: „Sok fiatalnak hiányzik a célja és a jövőképe, melyek segíthetnének nekik helyes döntéseket hozni az életben. Vallási vezetőkként elsődleges felelősségünk, hogy a vezetésünk révén felvértezzük őket olyan értékekkel és elvekkel, melyek érthetőek számukra, és amelyekhez kötődhetnek. Arra is lehetőséget kell biztosítanunk nekik, hogy szolgálhassák egymást, vallási közösségeinken belül és kívül.” Kearon elder annak fontosságáról is beszélt, hogy egy olyan korban, amikor a vallásos hangokat egyre inkább kiszorítják a közbeszédből, „az egyházak támogassák egymást, amikor bármelyiküket félre akarják állítani.”

A találkozó megnyitásakor Frans Timmermans így fogalmazott: „Ez a párbeszéd soha nem volt annyira fontos, mint ma. Társadalmaink alapvető kihívásokkal néznek szembe, és az egyházak és vallások olyan szereplők, akik fontos szerepet képesek betölteni a társadalmi kohézió előmozdításában és az ellentétek áthidalásában. A ma itt jelen lévő vezetők az Európai Bizottság partnerei a fundamentalizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemmel kapcsolatos tapasztalatcserében, valamint a kölcsönös bizalom és megértés építésében.”

Antonio Tajani hozzátette: „A radikalizmust és a fundamentalizmust csak összetartással leszünk képesek legyőzni. A vallások közötti párbeszéd elengedhetetlenül szükséges társadalmi értékeink megvédelmezéséhez. E párbeszédet az európai intézményeknek nemcsak a vallási vezetők és teológiai szakértők szintjén kell támogatniuk. A fiatalokat is be kell vonni. Nemcsak gazdasági befektetéseinket kell növelni, többet kell invesztálnunk fiataljaink jövőjébe is. Olyan szakpolitikákra van szükségünk, amelyek az alapvető értékeket, a békét, a szolidaritást és az emberi méltóság tiszteletét erősítik a jövő nemzedékeiben és társadalmaiban.”

A találkozó fontos alkalmat biztosított a közösségi kapcsolatokkal, integrációval és társadalmi kohézióval kapcsolatos témák megbeszélésére. E megbeszélés következtetései beépülnek majd a Brüsszelben első alkalommal idén októberben megrendezésre kerülő éves alapjogi kollokvium anyagába. A kollokvium központi témája a „Tolerancia és tisztelet: az antiszemita és az iszlámellenes gyűlölet megelőzése és leküzdése” lesz.

„Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza megtiszteltetésnek tartja, hogy felajánlották számára a részvételt ebben a párbeszédben, és dicséretesnek tartja az Európai Bizottság arra irányuló erőfeszítéseit, hogy bevonja a vallási közösségeket is az európai lakosok életének jobbá tételébe. Ezzel elismeri azt az egyedi hozzájárulást és szemléletmódot, mellyel az egyházak segíthetik a közjó megvalósulását”  – jelentette ki Kearon elder a rendezvényt követően.

A Lisszaboni Szerződés 2009 óta az elsődleges jogban garantálja a nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet az egyházakkal, a vallási közösségekkel, a filozófiai és világnézeti szervezetekkel. (TFEU 17. cikk)

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza – egy keresztény egyház, melynek Európában félmillió tagja van – nemrégiben nyitotta meg a brüsszeli EU-irodáját. Az európai közösség jobb szolgálata érdekében az egyház együttműködésre törekszik a politikai és intézményi testületekkel, valamint a nemzetközi civil szervezetekkel, vallási szervezetekkel és a civil társadalommal.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.