Sajtóközlemény

Frissítésre kerülnek a misszionárius nővérekre vonatkozó öltözködési normák

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza valamennyi (407) missziójában szerte a világon szolgáló misszionárius nővérek mostantól viselhetnek elegáns nadrágot.

A öltözködési normák változtatásait – amelyek azonnal érvénybe lépnek – az Első Elnökség hagyta jóvá, és elsősorban biztonsági megfontolások hívták életre – mondta Dieter F. Uchtdorf elder, a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja, valamint a Misszionáriusi Végrehajtó Tanács elnöke.

„A misszionáriusokra vonatkozó öltözködési és megjelenési normák Jézus Krisztus evangéliumának 1830-as visszaállításától kezdődően folyamatosan változtak, és változni fognak a jövőben is – mondta Uchtdorf elder. – Amikor változtatásokat eszközölünk ezeken a normákon, mindig nagy gonddal vesszük figyelembe a Jézus Krisztus képviseletére szóló misszionáriusi elhívás méltóságteljes voltát, a szeretett misszionáriusaink biztonságát, védelmét és egészségét, valamint azon helyek kultúrális sajátosságait, ahol szolgálnak.”

Bonnie H. Cordon nővér – aki a Fiatal Nők általános elnökeként és a Misszionáriusi Végrehajtó Tanács tagjaként szolgál – részletezte a misszionáriusi nővérekre vonatkozó változásokat.

„Sok kórokozó-átvivő által terjesztett betegséggel találkozunk a szúnyogok, kullancsok és bolhák miatt – mondta Cordon nővér. – Az irányelvek változása lehetővé teszi a nővérek számára, hogy megakadályozzák, vagy legalábbis a minimálisra csökkentsék az ilyen csípések bekövetkeztének kockázatát.”

Az egyház misszióinak körülbelül felében a misszionárius nővérek az esős évszakban már eddig is viselhettek elegáns nadrágot, hogy megóvják magukat az olyan, szúnyogok által terjesztett vírusos betegségektől, mint a dengue-láz, a Chikungunya-láz és a Zika-vírus. Ez a legutóbbi változtatás lehetőséget biztosít a misszionárius nővérek számára, hogy az év minden szakában így tegyenek, a saját belátásuk szerint.

„Ez egy választási lehetőség – tette hozzá Cordon nővér. – A nővérek viselhetnek ruhát vagy elegáns nadrágot – amelyik jobban segíti őket az emberek között végzett szolgálatuk során.”

A nővérek ezentúl is ruhát vagy szoknyát viselnek majd a templomlátogatáshoz és a vasárnapi istentiszteleten, a missziós vezetői és zónakonferenciákon, valamint a keresztelőkön.

Cordon nővér elmondta, hogy a változtatások a biztonsági megfontolások mellett segítenek a hideg éghajlatokon szolgáló nővéreknek ellenállni a zordabb időjárás viszontagságainak is. Az elegáns nadrágok viselése egyszerűbbé teszi majd a nővérek számára a kerékpározást is.

„A misszionárius nővérek lenyűgözőek – mondta Cordon nővér. – Szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy védve vannak.”

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusai a saját költségükön szolgálnak önkéntesként. A 18 és 25 év közötti fiatal férfiak két évig, míg a 19 és 39 év közötti fiatal nők 18 hónapig szolgálnak. Az idős misszionáriusok általában hat hónaptól két évig terjedő időszakig szolgálnak.

Az átdolgozott misszionáriusi öltözködési és megjelenési irányelvek részletei megtalálhatók az interneten.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.