Sajtóközlemény

Nők, papság, Mennyei Anya – új tanulmányokat tett közzé az egyház. Ezekkel az értekezésekkel lezárult a 2013-ban indított 13 részes sorozat

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza két új, evangéliumi témákkal foglalkozó értekezést tett közzé az LDS.org oldalon. Az egyik írás Joseph Smith egyházalapító és próféta tanításait foglalja össze a nők, a templom és a papság vonatkozásában. A másik az egyháznak a Mennyei Anyára vonatkozó tanításait magyarázza el, melyeket úgy jellemez, mint amely „az utolsó napi szentek  által vallott egyik becses és egyedi hitelv”.

Nők, fiatal nők, és a nyolcadik életévüket betöltött lányok százezrei gyűltek egybe 2015. szeptember 26-án, szombaton, a 185. félévi általános konferencia általános női ülése alkalmából. A gyűlést Salt Lake Cityben, a Templom téri Konferencia-központban tartották, és világszerte közvetítették a gyülekezeti házakba. © Intellectual Reserve, Inc., 2015. Minden jog fenntartva.

Az esszék egy olyan 13 részes sorozatot zárnak le, melyet az egyház 2013-ban indított, hogy általa a tagjai hiteles forrásból tehessenek szert mélyebb ismeretekre és megértésre egyes tanításokat, gyakorlatot és történelmi eseményeket illetően. Az így megjelentetett 13 értekezést alapos kutatómunka eredményeképpen készítették elő egyháztörténész férfiak és nők, majd pedig gondosan áttekintették azokat az Első Elnökség és a Tizenkét Apostol Kvóruma tagjai, illetve más általános felhatalmazottak és női vezetők, hogy ezáltal azok a tájékoztatás hivatalos, mérvadó és átlátható forrásaiként szolgáljanak.

Az egyházi vezetők azért döntöttek a tanulmányok közzététele mellett, mert felismerték, hogy napjainkban az emberek gyakran megkérdőjelezhető és pontatlan forrásokból tájékozódnak – különösen az interneten – az egyház történelmével és gyakorlatával kapcsolatban.

A Gospel Topic Essays [Értekezések evangéliumi témákról] oldal bevezetője így fogalmaz: „Ezen értekezések célja, hogy pontos információkat gyűjtsön össze számos különböző forrásból és kiadványból, melyeket azután az LDS.org oldalon közzé téve, az egyház tagjai és más érdeklődő felek számára könnyebbé válik azok elérése és tanulmányozása.”

Az egyház reményei szerint ezekre az értekezésekre hivatkozni fognak különböző leckékben és tanításokban, idézni fogják beszédekben, és az egyháztagok számára immár világszerte elérhető nagy mennyiségű tananyag mellett ezeket is fel fogják használni otthoni tanulmányozás céljából.

Alább megtalálható az összes megjelent értekezés címének magyar fordítása. Habár jelenleg nincs tervbe véve a sorozat folytatása, a jövőben ez is elképzelhető.

 1. Keresztények-e a mormonok? (2013. november 20.)
 2. Beszámolók az első látomásról (2013. november 20.)
 3. Bőrszín és a papság (2013. december 6.)
 4. Többnejű házasság és családok annak idején Utahban (2013. december 16.)
 5. A Mormon könyve fordítása (2013. december 30.)
 6. A Mormon könyve és DNS-kutatások (2014. január 31.)
 7. Olyanná válni, mint Isten (2014. február 24.)
 8. Béke és erőszak a XIX. századi utolsó napi szentek között (2014. május 13.)
 9. Ábrahám könyvének fordítása és történelmi hitelessége (2014. július 8.)
 10. Többnejű házasság Kirtlandben és Nauvooban (2014. október 22.)
 11. A Manifesztum, és a többnejű házasság befejezése (2014. október 22.)
 12. Joseph Smith tanításai a papságról, a templomról és a nőkről (2015. október 23.)
 13. Mennyei Anya (2015. október 23.)

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.