Sajtóközlemény

Rugalmasabbá válik a mormon misszionáriusok időbeosztása

Változások jönnek Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza teljes idejű misszionáriusainak napi időbeosztásában, jelentették be 2017. január 25-én, szerdán, az Első Elnökség és a Tizenkét Apostol Kvóruma jóváhagyását követően. A világszerte szolgáló misszionáriusok lehetőséget kapnak arra, hogy a napirendjüket – a misszióelnökükkel megtanácskozva – a biztonsági, kulturális, egészségügyi, eredményességi és egyéb szükségleteknek megfelelően alakítsák ki.
     
„A napirendet érintő legjelentősebb változás az, hogy a misszionáriusok és a misszióelnökök is nagyobb mozgásteret kapnak a szükséges döntések meghozatalában és a misszionáriusok napi munkájának kialakításában” – közölte Dallin H. Oaks elder a Tizenkét Apostol Kvórumából.
Az utolsó napi szentek misszionáriusai rendszerint 6:30-kor kelnek, hogy a napközbeni hittérítésük előtt tornázzanak, zuhanyozzanak, reggelizzenek és tanuljanak, majd pedig legkésőbb 21 órára visszatérnek a lakásaikba. Ezek az időpontok mostantól rugalmasabbá válnak – az adott ország szokásainak figyelembevételével.
A Latin-Amerikában szolgáló misszionáriusok esetében például szükséges lehet későbbre tenni a felkelés és a hazaérkezés idejét. Egyes afrikai országok helyi szokásai viszont azt tehetik szükségessé, hogy a misszionáriusok hamarabb induljanak el a lakásaikból és hamarabb térjenek oda vissza.
A misszionáriusok felkészülési napja is rugalmasabban lesz átalakítva, hogy megfelelő időt biztosítson a mosásra, a bevásárlásra, az otthoniakkal és a misszióelnökkel történő kapcsolattartásra, a sportra és a szabadidős tevékenységekre.
„Az egyik olyan dolog, ami tetszik az új beosztásban – mondta Bonnie L. Oscarson nőtestvér, a Fiatal Nők általános elnöke és a Misszionáriusi Végrehajtó Tanács tagja –, hogy lehetőséget ad a misszionáriusoknak az önrendelkezésük használatára az idejük legjobb beosztása terén. Ez azt mutatja, hogy az Úr bízik bennük és abban, hogy bölcsen fogják beosztani az idejüket.”
„Úgy vélem, ami még ebben érdekes, hogy ez egy világméretű egyház, és nincs benne konfekcióméret – fejtette ki David A. Bednar elder a Tizenkét Apostol Kvórumából. – Ezért szerintem nagy jelentősége van annak, hogy ilyen kiigazításokat lehet eszközölni a területeken és a missziókban.”
Az egyház vezetőinek véleménye szerint a szabályok változása jó hatással lesz a misszionáriusok egészségére és eredményességére, a haszna pedig a misszió után is meg fog nyilvánulni.
„Lehetővé fogja tenni a misszionáriusoknak, hogy a missziójukat követően sima legyen az életükben az átmenet, és meglegyen ugyanez a rugalmasság, megtartva ugyanazokat a célokat is: a szentírások olvasását, az imát, és hogy egész életükben közel maradjanak az Úrhoz” – jelentette ki Brent H. Nielson elder, az egyház Misszionáriusi Osztályának ügyvezető igazgatója.
Az egyház egyszerűsítéseket vezet be azon adatok terén is, amelyeket a misszionáriusoknak jelenteniük kell az általuk tanított emberekre vonatkozóan. Ezek az úgynevezett kulcsfontosságú mutatók olyan adatok, mint például a tanított emberek létszáma, továbbá közülük az egyházi gyűléseken részt vevők, a kitűzött keresztelési időponttal rendelkezők, valamint az egyházba megkereszteltek és konfirmáltak létszáma. 
Jelenleg világszerte több mint 71 000 misszionárius szolgál 422 misszióban.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.