Sajtóközlemény

Szorgalmasan szolgáló szentek

Az egyház magyarországi ifjú tagjai 2018-ban sem tétlenkedtek, hanem számos alkalommal sugározták Krisztus világosságát a rászorulók szolgálatában. Íme néhány idei szolgálat rövid áttekintése.

Dolgos kezek a hospice házban

Június 16-án budapesti Fiatal Egyedülálló Felnőttek egy csoportja szolgált az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Polcz Alaine Hospice-Palliatív Osztályán, a főváros XII. kerületében. A közösségi médiában megjelent egy felhívás, mely szerint az osztály festésre szorult. Bár az alapanyagok és az eszközök már rendelkezésre álltak, a munka elvégzéséhez kellettek még dolgos kezek is.

Több fővárosi fiatal utolsó napi szent is vállalta, hogy segít. A szolgálat során kórházi ágyakat és infúziós állványokat festettek le, valamint összeszereltek 27 ruhásszekrényt.

A szolgálat végeztével az egyik osztályon dolgozó orvos háláját fejezte ki a fiataloknak, és megkérte őket, hogy hagyják ott a kezük nyomát egy a darab vásznon. Ezt a vásznat a hospice osztály falára szánták, így emlékeztetve a felújításban részt vevő szorgos kezekre.

„Nagyon jó hangulatban zajlott a munka – meséli az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Allee Snyder (21), aki a budapesti fiatalokkal együtt dolgozott ezen a felújításon. – Mindenki keményen dolgozott, segítőkész volt, és mindenhonnan énekszó hallatszott. Az egyik mellettünk dolgozó hölgyről kiderült, hogy maga is a hospice ház egyik orvosa. Megkérdezte, hogy mitől vagyunk ilyen emelkedett hangulatban. Szerintem azért, mert tudjuk, hogy amikor az embertársaink szolgálatában vagyunk, akkor is csak Istenünk szolgálatában vagyunk.”

      

    

Konferencia és emberbaráti segítség Csehországban

Idén júliusban Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza egy fiataloknak szóló konferenciát rendezett a csehországi Kouty településen, melyen több mint 100 fiatal vett rész 13 országból, köztük hazánkból is.

Mivel a konferencia Jézus Krisztus követésére összpontosított, nagy hangsúly került a szolgálattételre.  Az egyház emberbaráti szervezete, az UNSZ Szeretetszolgálat előzetesen megkérte a  résztvevőket, hogy hozzanak magukkal olyan alapvető cikkeket, amelyekből tisztasági csomagot állíthatnak össze rászorulók részére. Végül egy közös szolgálati tevékenység során a szappanokból, fogkefékből, fogkrémekből, fésűkből és egyéb tárgyakból 1000 csomagot állították össze, melyeket azután mélyszegénységben élő szlovákiai családokhoz juttattak el.

        

Ezen túlmenően a résztvevők egy helyi idősek otthonában is segédkeztek, ahol általános karbantartást végeztek, kertészkedtek és festettek.

Az egyik magyar résztvevő, Furkó Tamás (21) a következőket mondta: „A tisztasági csomagok összeállításáról eszembe jutott egy kép, amelyen Krisztus egy asszony mellett térdel. Elképzeltem magam, ahogy letérdelek, mint Krisztus tette abban a helyzetben. Hálás vagyok azért, hogy segíthetek a kevésbé szerencsés sorsú embereken. Az ilyen tevékenységek különösen jelentőségteljesek, és segítenek közelebb kerülnünk a Szabadítóhoz és Istenhez.”

 
                                         

Szuperhős köpenyek rákbeteg gyermekeknek

A 14–18 éves magyarországi és romániai fiatalok számára tartott FSY (A fiatalság erősségéért) konferencia sem múlt el szolgálati tevékenység nélkül, ugyanis az egyik foglalkozáson a rendezvény 80 résztvevője szuperhős köpenyeket készített budapesten kezelt rákbeteg gyermekeknek.

„Mindenki készített egy-egy köpenyt – idézi fel az egyik szervező, Ellinor Bognár. – Először kiszabták, aztán mindenki felvarrta rá az általa választott szuperhős jelét. Miközben beszélgettek és jól érezték magukat, egyúttal valami jót is tettek másokért. Látták, hogy hova kerülnek az általuk készített köpenyek, és hogy van értelme annak, amit csinálnak, mert segítenek vele másoknak.”

            

Szemétszedés a Városmajorban

Szeptemberben, az országos TESZEDD akció hétvégéjén, a Buda Egyházközséghez tartozó elemis korú (12 éven aluli) gyermekek a Városmajorban szedtek szemetet – utána pedig fagyiztak. A munkához szemeteszsákokat, gumikesztyűket, valamint sok-sok szorgos kezet és lelkesedést vittek magukkal.

Közreműködésük által a park megszabadult rengeteg sörösdoboztól, borosüvegtől, családi méretű jégkrémes doboztól, mindenféle csomagolóanyagtól, valamint – a munka legfárasztóbb részeként – cigarettacsikkek ezreitől.

        

       

Mindennapi kenyerünket

A Buda Egyházközség, mégpedig ezúttal a Segítőegylet (a felnőtt női egyháztagok szervezete), több doboz házi készítésű süteménnyel is hozzájárult a rászorulók étkeztetéséhez. A 40 csomag összeállításához elegendő mennyiséget a Heti Betevő Egyesületen keresztül juttatták célba. Ez az egyesület a fővárosban két helyszínen, a VII. és a VIII. kerületben szervez ételosztást minden vasárnap.

    

#LégyAVilágVilágossága

Jézus Krisztus, a Világ Világossága, szolgálattétele során nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy egyenként törődjön az emberekkel. Az utolsó napi szentek egyénileg és szervezetten is arra törekednek, hogy az Ő példáját követve szolgáljanak. A szükség körbevesz bennünket – néha ott van a szemünk előtt. A karácsony újabb lehetőséget biztosít arra, hogy megosszuk az időnket, szeretetünket és erőforrásainkat a szükséget szenvedőkkel. További részletek itt.

  

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.