Sajtóközlemény

Vallási vezetők vatikáni véleménycseréje a házasságról

Henry B. Eyring elnök a meghívottak között

14 vallási irányzat vezetői és tudósai érkeztek 23 országból a Vatikánba november 17-én, hogy egy a katolikus egyház által szervezett történelmi összejövetelen vitassák meg, miként egészítik ki egymást a férfiak és a nők a házasságban.
 
A háromnapos kollokviumot – avagy tudós eszmecserét –,  melynek során előadások és „tanúbizonyságok” hangzanak el egyes felekezetek vezető személyiségei és tudósai részéről, Ferenc pápa nyitotta meg. A pápa kiemelte, hogy „legtöbbünk számára a család biztosítja azt a fő helyszínt, ahol a nagyszerűség iránti vággyal eltelve bontakoztathatjuk ki az erényre és jószívűségre való képességünk teljességét.
 
Imádkozom azért, hogy a kollokvium ihletet jelentsen mindenki számára, aki támogatni és erősíteni kívánja a férfi és a nő házasságon belüli egységét, mint a személyek, közösségek, családok és társadalmak ezen egyedi, természetes, alapvető és gyönyőrű kincsét – folytatta a katolikus egyházfő.
 
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a házasság kultúrájának hanyatlása összefügg a növekvő szegénységgel és egy sereg egyéb társadalmi bajjal, melyek aránytalanul sújtják a nőket, a gyermekeket és az időseket. Mindig ők szenvednek a legtöbbet ebben a válságban.
 
A család válsága ökológiai válságot teremtett, hiszen a társadalmi környezetnek a természeti környezethez hasonlóan védelemre van szüksége”
– szögezte le Ferenc pápa.
 
Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát Henry B. Eyring elnök, az Első Elnökség tagja képviseli a rendezvényen, aki november 18-án szólal fel az összegyűltek előtt. Eyring elnök kíséretében van még  L. Tom Perry elder a Tizenkét Apostol Kvórumából és Gérald Caussé püspök az Elnöklő Püspökségből.
 
A gyűlésen bemutatásra kerül hat rövidfilm is, amelyek a világ férfiairól és nőiről, illetve a házasságról szólnak. Az egyes filmek különböző tanulságos interjúkat tartalmaznak fiatalokkal és idősekkel, egyedülállókkal és házasokkal, nőkkel és férfiakkal, laikusokkal és vallásosokkal, számos kultúrából, földrészről és felekezetből. A témák a férfi és nő közötti egység szépségétől a házasság állandóságába vetett hit elvesztésén át a házasság eltűnését követő kulturális és gazdasági bajokig terjednek.
 
Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza az alábbi közleményt adta ki a vatikánvárosi kollokviumon való részvételét illetően:
 
„A gyorsan hanyatló erkölcsi értékek és a hagyományos családszerkezetet, illetve családi kapcsolatokat világszerte érő kihívások ezen korában örömmel csatlakozunk a katolikus egyházhoz, a többi keresztény felekezethez és egyéb világvallásokhoz a férfi és a nő közötti házasság szentségét pártoló szilárd kiállásban és világos beszédben.”
 
A kollokviumról a http://humanum.it/en/program/ oldalon található bővebb tájékoztatás, illetve a Sajtószobán is olvashatók lesznek további részletek.

 

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.