Sajtóközlemény

Utolsó napi szent vezetők kiállása a vallási elnyomást szenvedők mellett

Jeffrey R. Holland elder és Sharon Eubank nővér virtuálisan csatlakoztak a windsori csúcstalálkozóhoz

A menekülttáborokban élő emberek millióinak mentális és érzelmi egészsége, valamint a vallásos hitük kifejezéséhez szükséges támogatás állt az AMAR Alapítvány 2021-es Windsor Dialogue konferenciájának középpontjában, amelyet június 21–23. között tartottak a történelmi Cumberland Lodge-ban, az angliai Windsorban.

Jeffrey R. Holland elder, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza apostola, és Sharon Eubank nővér, az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat elnöke a Zoom segítségével csatlakozott a nemzetközi eseményhez. A konferencia házigazdája Emma Nicholson bárónő, az alapítvány elnöke, a levezető elnök pedig dr. Alastair Redfern anglikán püspök volt. A csúcstalálkozón vallási vezetők, kutatók és kormányzati képviselők vettek részt, hogy a nemzetközi vallásüldözés hatásaival foglalkozzanak.

Holland elder hangsúlyozta, hogy „nem elég csak pénzt szórni” a humanitárius válságra, amelyben 90 millió menekültet űztek el az otthonából.

„Emellett meg kell bizonyosodnunk arról, hogy elérhető legyen számukra még valami, ami ennél sokkal erőteljesebb, ugyanakkor kevésbé kézzelfogható. Ez pedig maga az a vallásos meggyőződés, amely az identitásuk alapja. Ügyeljünk arra, hogy megadjuk nekik a lehetőséget, hogy továbbra is remélhessenek, gyakorolhassák a vallásukat, szerethessék Istent, vagy kapcsolatban tudjanak maradni Istennel, bárhogy fejezzék is ki ezt a hitüket” – fejtette ki az apostol.

Holland elder kiemelte a zene alapvető helyét a vallási hódolatban, valamint a menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő egyének önértékelésének erősítésében. „Biztosítanunk kell az embereknek azokat a kötelékeket, amelyek összefűzik őket, és amelyek azzá teszik őket, akik – az egyik ilyen a zene lesz, mint ahogy számunkra is az. Összekapcsolja őket ez a hihetetlen kötelék.”

A windsori konferencia kiemelt hangsúlyt fektetett az észak-iraki, elnyomott jazidi vallási kisebbség sorsára. Nicholson bárónő vázolta, hogyan vették célba a terrorista csoportok a kultúra kifejezési formáit: „A zene mindenki hitének középpontjában áll, a táborokban a jazidik nem zenélhettek; az ISIS lelőtte a papokat.”

Michael Bochmann professzor, a Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance hegedű- és kamarazene-oktatója elmondta, hogyan igyekezett kielégíteni az AMAR a partnereivel a jazidik kulturális és zenei szükségleteit, beleértve a jazidi zene rögzítését és kóruscsoportok népszerűsítését. Háláját fejezte ki az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálatnak az AMAR támogatásáért, a Sharon Eubank nővérrel és Nicholson bárónővel való munkát pedig így jellemezte: „Életem egyik csúcspontja volt. Örömöt szereztünk a táborokban élő jazidiknak, létrehoztunk egy kórust, és megőriztük a jazidi nép vallásos zenéjét.”

Mivel a menekültek átlagosan 11 évig maradnak a táborokban, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek mentális és érzelmi egészségéről való gondoskodás döntő fontosságú. Sharon Eubank nővér elmondta: „Sokaknak közülük a szemük láttára ölték meg a családtagjait, vagy szörnyű szexuális erőszakot, illetve sok más nagyon-nagyon nehéz dolgot éltek át. Ez a trauma olyan, mint egy időzített bomba, ott él bennük, és csak arra vár, hogy felrobbanjon. Biztonságos környezetben kell finoman kiengedni és nagy szakértelemmel feldolgozni, különben az illető örökre megreked ezen a ponton.”

A Center for Mind Body Medicine által a jordániai táborokban végzett kutatásokat idézve Eubank nővér elmondta, miszerint a szíriai menekült felnőttek 32%-a számolt be arról, hogy annyira reményvesztettnek érzi magát, hogy nem akar tovább élni. Mint elmondta: „A probléma olyan nagy léptékű és akut, hogy senki sem tudja egyedül megoldani. Egy koalícióra lesz szükség, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe.”

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat értékes dolgokat tanult a partnereivel együtt a világ különböző részein szerzett tapasztalatokból, ahol szintén égető a szükség. Ezek alapján Eubank nővér három alapvető javaslatot tett: „Az első annak felismerése, hogy a lelki gyógyítás erőteljes orvosság és létfontosságú szolgáltatás. A második az alapvető érzelmi és lelki gondozás, beleértve példák bemutatása olyanokról, akik felépültek, és arról, hogyan leltek segítségre. A harmadik az érzelmi és lelki gondozás pontjainak összekapcsolása egy teljes körű, következetes tervvé.”

Boyce Fitzgerald, aki az utolsó napi szentek Közel-Kelet/Afrika Északi Területen végzett humanitárius tevékenységét felügyeli, az egyéni szükségletekre való gyakorlati válaszról és a helyi partnerekkel való együttműködésről beszélt, kiemelve, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a családok támogatása a megélhetés fenntartásában a tanulás és az önellátás révén.

A konferencián részt vett még Gary B. Sabin elder, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Európa Területének elnöke, W. Cole Durham professzor, a G20 Vallásközi Fórum elnöke, Brett G. Scharffs professzor, a Brigham Young Egyetem Nemzetközi Jogi és Vallástudományi Központjának igazgatója, valamint dr. David M. Kirkham, a Brigham Young Egyetem jogi karának vezető munkatársa.  

Egy olyan időszakban, amikor a vallási üldöztetés milliókat kényszerít elvándorlásra, Sabin elder utalt az utolsó napi szentek saját, vallási elnyomással kapcsolatos korai tapasztalataira, és kihangsúlyozta a vallásszabadság elvének fontosságát. Kijelentette: „Minden hívő és lelkiismeretes ember felelőssége, hogy megértse és zászlajára tűzze ezt az alapvető emberi szabadságjogot saját maga és minden felebarátja számára. Számunkra a történelmünk tanulsága még mindig él; egyértelmű, hogy a vallásszabadságot nem szabad magától értetődőnek tekinteni.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.