Sajtóközlemény

Közzétették az egyház budapesti templomának a helyszínét

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Első Elnöksége nyilvánosságra hozta a Budapesten építendő templom helyszínét.

A Magyarországi Budapest templom helyszínét megjelenítő térkép© Intellectual Reserve, Inc., 2023. Minden jog fenntartva.

A Magyarországi Budapest templom a főváros III. kerületének úgynevezett harsánylejtői részén, a Kocsis Sándor út és a Borsikafű utca találkozásánál kezdődő, mintegy 24 000 Nm-es ingatlanon fog megvalósulni. A tervek szerint a körülbelül 1600 Nm-es, földszintes templom mellé fogadóközpont és templomszálló is épül.

Jézus Krisztus egyháza első misszionáriusai 1885-ben érkeztek Magyarországra. Az első világháború előtti néhány éves működést követően az egyház az 1980-as évek végén lett ismét megszervezve. Hazánkat 1987. április 19-én nyitotta meg újra a misszionáriusi munkára Russell M. Nelson apostol, és az egyház 1988. június 1-jén került bejegyzésre. Egy évre rá szentelték fel az ország első gyülekezeti házát. Magyarországon jelenleg több mint 5200 utolsó napi szent él az ország mintegy 20 egyházközösségében.

A Magyarországi Budapest templom lesz hazánkban az első ilyen épület. Az egyház elnöke, Russell M. Nelson elnök még 2019 áprilisában jelentette be a templomépítés tervét. Jelenleg az utolsó napi szentek Magyarországról a kelet-németországi Freibergbe utaznak, hogy templomi szertartásokban vehessenek részt. Az új templom nemcsak a magyarországi egyháztagok számára jelent majd sokkal közelebbi lehetőséget, hanem több környező országból is könnyebben megközelíthető lesz.

Az utolsó napi szentek a templomokra az Úr házaként és a földön található legszentebb hódolati helyként tekintenek. A templomok különböznek az egyház gyülekezeti házaitól (kápolnáitól). A helyi gyülekezeti házakban tartott vasárnapi hódolati gyűléseken, valamint más, hét közbeni tevékenységeken bárki részt vehet. A templomok elsődleges célja azonban az, hogy Jézus Krisztus egyházának hithű tagjai olyan szent szertartásokban vegyenek részt, amilyen a családokat az örökkévalóságra egyesítő házasságkötés, valamint a helyettes általi keresztelés azon elhunyt ősökért, akiknek az életükben nem volt lehetőségük a keresztelkedésre.

Az egyháznak jelenleg világszerte 184 felszentelt temploma van (ebből 13 Európában), további 151 pedig már bejelentésre került, illetve építés alatt áll (ebből 9 európai).

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.